Cara Terbaik Putus Susu atau Wean Off Dengan Doa

Bismilahirrahmanirrahim.

Moment putus susu badan adalah detik yang sebenarnya sangat mengharukan. Sangat mencarik emosi si anak bahkan ibu sendiri. Ummi faham kerana dah melaluinya sebelum ini sebanyak 3 kali. Ia suatu yang besar dalam hidup ummi sebagai ibu.

Susu badan ibarat pertalian darah yang kuat. Bonding paling mendalam. Itu sebabnya drama ini bermain tangisan demi tangisan.. Bukan hanya tangisan anak, malah tagisan ibu juga! 😭

Namun mesti, sampai saatnya kita tetap perlu lakukan demi kebaikan ibu, kebaikan anak.. Dan mungkin ada sesuatu yang menuntut kita untuk berbuat demikian, kan ibu?

Demi Kebaikan

Ummi ceraikan susu badan 3 orang anak-anak ummi yang sebelum ini pada umur 16 bulan dan 18 bulan. Sebab untuk ketiga-tiganya di waktu tu ummi sudahpun hamil lagi. Dan masa tu ummi merasa agak terkesan bila anak kuat menyusu, akan terasa sakit sedikit di bahagian rahim.


Susu badan ibarat suatu pertalian darah yang kuat antara ibu dan anak.

www.muslehglory.com

Untuk elakkan sebarang komplikasi atau masalah pada kandungan, ummi berusaha untuk putus susu badan.

Untuk kali ni, rezeki Sumayyah iaitu anak ke 4 ummi ini masih ada hingga sekarang, alhamdulillah. Setiap takdir adalah anugerah.

Kerap di tanya, macam mana nak buat untuk ceraikan susu badan dangan anak. Ada banyak cara yang dikongsikan ibu-ibu. Dan InsyaAllah salah satu ikhtiar yang tanpa gagal yang ummi akan ingat setiap kali adalah ‘Doa Putus Susu’ dari buku karangan Tn. Guru Dato Dr. Harun Din.

Ikhtiar Dengan Doa Putus Susu

Ummi lampirkan doanya dia bawah..

Doaya yang ummi amalkan dalam usaha cerai susu badan.

Caranya :

  1. Bismillah dan baca Alfatihah.
  2. Baca Doa Putus Susu, dengan menyebut nama anak dan nama ibu..
  3. Hembuskan di bibir anak yang menyusu. (dengan sekali hembus nafas perlahan dan panjang.)

InsyaAllah ummi sangat senang menggunakan doa ni, sebab result dia alhamdulillah..

Pastikan hafaz sehingga betul-betul hafaz doa ini untuk dibacakan nanti. Kemudian, baru apply. Yakin dan percaya Allah bantu.

Tetaplah juga dengan ikhtiar menenangkan anak dalam tempoh ini. Sesuatu yang penting adalah untuk beri hint dan jelaskan secara terus terang kepada anak, walaupun kita rasa anak mungkin tak faham. Tapi keep beritahu secara betul.

Tenangkan Emosi Anak dengan Manfaat Essential Oil

Emosi yang tenang juga akan sangat-sangat membantu usaha ni. Ummi suka juga mengggunakan EO dan seumpanya seperti Balm Calm Time untuk beri relaksasi dan mode tenang pada anak. Dan ummi pun perlu tenang!

Tenangkan anak dan emosi ibu dengan manfaat essential oil dari Balm Calm Time

Moga perkongsian ummi beri manfaat, insyaAllah.

Atikah Rahman,
A mother, is always a mother.

Balm Calm Time

Bermula daripada mengenali dan menjadi pengguna Essential Oil, Pengasas Produk Tasneem Natural mempelajari bahawa keistimewaan minyak pati tumbuhan adalah sangat menakjubkan. Jika dimanfaatkan dengan baik, ia dapat memberi kesan yang positif dterhadap beberapa permasalahan.

Balm Calm Time Untuk Bayi meragam & Anak Tantrum

Balm Calm Time boleh dikatakan suatu titik mula bagi Sejarah lahirnya produk Tasneem Naturel di pasaran Malaysia. Fungsi utama Balm Calm time adalah untuk menenangkan!

Hanya sapu Balm Calm Time, Tantrum Anak Beransur hilang

Percaya atau tidak, dengan menggunakan beberapa adunan minyak pati tumbuhan, ibu-ibu masakini tak perlu lagi hadapi masalah yang besar bila berhadapan dengan kerenah, ragam dan tantrum anak yang berpanjangan. Balm Calm Time yang Magic ini hanya disapu di beberapa point anggota badan anak, dan insyaAllah situasi tegang boleh berakhir. Menarik kan?

Mesti rasa nak tahu, apakah bahan yang ada dalam Balm Calm yang magic ni hingga boleh mengendurkan amukan anak yang sebelumnya tak mudah untuk berhenti dari tantrum apabila keadaan itu sudah bermula. Wajiblah bahannya pun hebat dan pemilihan adunan yang sesuai.

Jom kita tengok…

Minyak Pati Tumbuhan yang bernilai!

8 jenis Essential Oil yang sedia di dilute dengan baik

Kaya dengan sebatian pati minyak tumbuhan yang natural dan asli, Balm Calm Time ini mengandungi 8 jenis Essential Oil yang sangat ideal bagi mendatangkan kesan tenang dan positif terhadap pemakainya.

Nak tahu? Fungsi setiap essential oil dalam Balm Calm Time ni sangat unik dan dan bernilai tinggi tau.

info@Muslehglory

8 Jenis Essential Oil

Antara Essential oil yang terdapat dalam Balm Calm Time antaranya adalah Essential Oil Lavender, Mandarin, Marjoram, Orange, Frankinces, Geranium, Bergamot dan Roman Chamomile. Manfaat yang terdapat pada kesemua minyak pati ini adalah sangat sesuai dengan dengan fungsi utama Balm Calm dihasilkan iaitu memberi rasa tenang yang mnghentikan tantrum dikalangan anak, mengelakkan stress, rasa rehat, dan meredakan ketegangan saraf yang terjadi akibat keletihan atau pergelutan.

Lavender

19 Wasiat Luqman Al-Hakim kepada Anaknya

Diriwayatkan Luqman telah berkata kepada anaknya:

1. Anakku, suruhlah orang melakukan kebaikan, tegahlah kemungkaran dan sabarlah kamu atas segala yang menimpa. Anggapkan musibah itu sebagai benda yang ringan, muhasabahlah kesalahan-kesalahanmu dan ketahuilah olehmu tentang kesusahan-kesusahan. Jika engkau telah mengetahuinya maka engkau akan menjaga dirimu.

2. Wahai anakku, ingatlah Allah banyak-banyak, sesungguhnya Allah mengingati orang-orang yang mengingati-Nya. Anakku, ingatlah dosa-dosamu yang telah dilakukan dan perbuatan-perbuatanmu. Larilah kepada Allah daripada dosa-dosa dan janganlah kamu menganggap amalan baikmu sudah banyak. Taatilah Allah kerana sesiapa yang mentaati-Nya, Allah akan selesaikan setiap urusannya dan melindunginya daripada makhluk-makhluk-Nya.

3. Anakku, janganlah engkau cinta dunia kerana engkau tidak dicipta untuk dunia dan Allah tidak mencipta sesuatu pun yang lebih hina daripada dunia. Allah tidak menjadikan nikmat-nikmat dunia itu sebagai pahala bagi yang taat dan Dia tidak pula menjadikan bala sebagai balasan kepada yang derhaka.

4.Anakku, janganlah engkau gembira dengan kesihatan yang berpanjangan dan sembunyikanlah kesusahan yang menimpamu. Ia merupakan perbuatan yang terpuji. Dan sabarlah atas kesusahan. Ia adalah bekalan pada tempat kembalimu.

5. Anakku, cukuplah dengan yang sedikit dan redhalah dengan apa yang kamu dapat. Janganlah engkau menoleh ke arah apa yang diperolehi oleh orang lain kerana itu akan menyusahkanmu. Anakku, puasalah dan tutuplah mulutmu daripada makanan-makanan dan penuhilah ia dengan hikmah-mikmah.

6. Anakku, bersahabatlah dengan orang-orang bijaksana dan redhalah dengan apa yang mereka kata, nescaya kamu akan menjadi bijaksana.

7. Anakku, bercakaplah dengan kata-kata yang baik dengan orang lain dan duduklah dengan ahli-ahli zikir kerana ia menghidupkan hatimu dan menerbitkan dalam diri rasa khusyuk.

8. Anakku, laksanakanlah hajat-hajat sekadar yang perlu dan elakkan daripada perkara yang tidak berkaitan denganmu. Janganlah jadi seorang yang suka ketawa pada perkara-perkara yang tidak perlukan ketawa dan tidak suka berjalan tanpa keperluan. Jadilah seorang yang lembut, suka kepada kebaikan, suka berfikir, sedikit bercakap melainkan pada perkara-perkara yang hak, selalu menangis dan sedikit sahaja gembira. Jangan bergurau senda, jangan kelam kabut dan janganlah mengumpat. Apabila engkau senyap jadilah senyap itu berfikir. Apabila berkata, biarlah yang baik.

9. Anakku, banyakkanlah diam kerana engkau akan dihormati dan engkau tidak akan sekali-kali akan kecewa kerana diam. Tetapi engkau mungkin akan kecewa kerana ketawa.

10. Anakku, janganlah biarkan ayam lebih cerdik daripadamu kerana ia akan kibaskan kepaknya pada waktu malam dan bertasbih pada Allah. Jagalah dirimu daripada cuai. Takutlah Allah dan janganlah kamu tertipu dengan kata-kata si jahil bahawa sesungguhnya ada permata dalam tanganmu sedangkan kamu tahu ia adalah tahi unta.

11. Manfaatkanlah apa yang Allah ajarkan kepadamu. Seorang ‘alim tidak sama dengan seorang jahil. Dan sebaik-baik ilmu adalah yang memberi manfaat dan sebaik-baik ilmu adalah yang diikuti. Allah memanfaatkan ilmu bagi yang mengikutnya.

12. Anakku, sepandai-pandai manusia adalah yang paling takut pada Allah. Pelajarilah kebaikan dan ajarkanlah ia. Manusia sentiasa selamat apabila yang datang dahulu mengajar yang datang kemudian. Kata-kata orang alim adalah seperti mata air yang diperlukan oleh orang ramai yang dimanfaatkan oleh mereka.

13. Engkau hendaklah tawaduk (merendah diri). Setawaduk manusia adalah yang paling tahu tentang Tuhannya dan paling baik amalannya. Ketahuilah sesiapa yang disinari hatinya dengan iman, akan berkata dengan kebenaran lalu memberi manfaat kepada orang lain. Sesiapa yang bercakap tentang kebenaran tapi tidak memberi manfaat kepada dirinya adalah seperti kerosakan yang berlaku. Manusia yang rosak kerana satu perkataan adalah seperti satu percikan api yang membahayakan.

14. Anakku, seorang yang keji apabila berkata-kata akan kelihatan kejahatannya melalui lidahnya dan apabila dia senyap pun, nescaya kejahatannya diketahui juga. Apabila beramal dia merosakkan, apabila melakukan sesuatu dia membinasakannya. Apabila dia tidak perlukan pertolongan dia akan sombong, tetapi apabila dia perlukan pertolongan, dia akan putus asa. Apabila dia gembira dia terlalu seronok dan apabila dia sedih dia marah. Apabila dia berkuasa dia jahat, dan apabila dia lemah dia hina. Apabila dia meminta dia mendesak, dan apabila dipinta dia bakhil. Apabila ketawa dia berlebih-lebihan dan apabila dia diherdik dia kasar. Apabila dia memberi dia mengungkit-ungkit, dan apabila diberi dia tidak bersyukur. Apabila kamu amanahkan sesuatu rahsia kepada dia, dia khianat. Apabila dia pula mengamanahkan sesuatu, dia menuduh kamu. Apabila dia berada di atasmu, dia akan menekanmu, dan apabila dia berkawan denganmu, dia akan menyusahkanmu. Jika kau menjauhkan diri darinya, dia tidak akan memujukmu. Tidak ada kata-kata yang akan menundukkanya dan dia juga tidak tunduk kepada sesiapa pun. Dia tidak akan tenang tanpa mengherdik dan kekerasan. Pengajaran-pengajaran tidak berkesan dalam mendidiknya. Guru-gurunya akan berputus asa dalam mendidiknya, keluarganya akan berasa sedih dengan sikapnya. Apabila dia berada bersama orang yang lebih muda, dia akan mengambil kesempatan untuk kepentingan dirinya. Begitu juga ketika berada dengan seorang tua. Dia tidak akan mengikut petunjuk biarpun dia tahu dan dia tidak akan taat jika disuruh dan tidak akan mengambil apa-apa faedah dengan pergaulannya dan tidak akan mengalah bila diketepikan dan tidak menepati kebenaran apabila bercakap.

15. Anakku, fahamilah erti hikmah dan jadikanlah akhlakmu berhikmah.dan pentingkanlah ia. Matamu akan sejuk bila kau telah mementingkannya dan ketahuilah bahawa hikmah itu hanya ada dalam kelembutan. Lidah adlah pintu kepada hikmah. Apabila tiada, masuklah dalam hati apa yang tidak kamu ingini. Jika kamu menjaga pintu, kamu menjaga simpanannya.

16. Anakku, kanapakah engkau menghilangkan hartamu sendiri dan memperbaiki harta orang lain. Anakku, sesiapa yang tidak mengasihani tidak akan dikasihani dan siapa yang diam, dia selamat. Siapa yang buat baik akan selamat. Siapa yang buat jahat pasti menyesal. Siapa yang membenci kejahatan akan selamat. Siapa yang tak menjaga lidahnya akan rugi. Anakku, jadilah orang yang mudah digauli, manis muka dan itulah dia akhlak orang-orang soleh.

17. Anakku, elakkanlah daripada menolak permintaan orang lain dan terimalah keuzuran yang diminta oleh orang lain. Janganlah engkau tertipu dengan kebaikanmu walaupun banyak kerana engkau tidak tahu adakah ianya diterima atau tidak.

18. Anakku, tidak ada yang lebih bernilai di sisi Allah, lebih daripada akal. Akal itu tidak sempurna sehingga ada padanya 10 sifat iaitu:

  1. Takutkan Allah
  2. Tidak Takabbur
  3. Harapkan Hidayah
  4. Makanan adalah sekadar keperluan
  5. Tawaduk lebih disukainya
  6. Tidak takut melakukan kebaikan sepanjang hidupnya
  7. Tidak bergantung pada orang lain dalam hajat-hajatnya
  8. Merasa banyak kebaikan orang
  9. Rasa sedikit kebaikan sendiri
  10. Melihat orang lain lebih baik daripadanya dan dia sendiri lebih buruk daripada mereka.

19. Wahai Anakku, selalulah bertemu ulama dengan kedua kakimu, janganlah engkau berbahas (berlawan kata) dengan mereka, nescaya mereka akan membencimu. Ambillah daripada dunia sekadar keperluan dan infaqlah (sedekah) daripada hasil-hasil pendapatanmu untuk akhiratmu. Janganlah menolak dunia sekeras-kerasnya sehingga engkau menjadi miskin dan beban pada orang lain. Puasalah satu hari yang dapat melemahkan nafsu syahwat, tapi jangan puasa hingga kamu tidak mampu solat (kerana letih) kerana solat lebih utama daripada puasa. Jadilah bapa pada anak-anak yatim, suami pada janda-janda yang susah (menolong mereka) janganlah engkau berkawan dengan orang yang bodoh dan janganlah berkawan dengan orang-orang menjadi talam dua muka.

rujukan: Buku Anakku Hebat, Anakku Soleh, Ustaz Zahazan

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

9 Tips Untuk Memudahkan Anak Tidur Di Waktu Malam

9 Tips untuk memudahkan anak anda tidur

Sebagai ibubapa pasti anda tahu betapa mencabarnya untuk memastikan kanak-kanak masuk tidur dan berada di tempat tidur mereka. Ia bukan tugas yang mudah, tetapi ia adalah perkara yang sangat penting yang mesti anda lakukan untuk mereka.

Apabila kanak-kanak tidak mendapat tidur yang cukup, mereka akan mengalami masalah untuk mengawal emosi, mudah marah, cepat menangis, hiper, menjengkelkan sehingga orang lain menjadi rimas, sukar memberi perhatian, sukar belajar dan boleh menyebabkan berat badan berlebihan. Jadi walaupun sukar, sangat penting untuk kanak-kanak mendapat tidur yang cukup.

Menetapkan rutin tidur kanak-kanak memainkan peranan yang penting bagi memastikan kanak-kanak mendapat tidur yang cukup dan berkesan. Apabila anda menetapkan tabiat tidur anak dengan baik, ia dapat membantu anak-anak anda melelapkan mata, terus tidur lena seterusnya mampu bangun dalam keadaan yang segar dan rehat yang mencukupi. Ia juga dapat mengurangkan tekanan dan stress.

Tiada satu peraturan yang khusus untuk waktu tidur ini, dan setiap kanak-kanak juga berbeza-beza. Jadi, apa yang penting adalah anda cipta satu rutin tidur yang sesuai dengan keluarga anda dan anda patuh dengan apa yang anda rancang. Berikut adalah 9 tips untuk bermula:

 

1. Jadikan tidur keutamaan keluarga anda.

Tetapkan bilakah waktu untuk tidur dan bangun untuk semua ahli keluarga. Kemudian pastikan semua mengikuti rutin tersebut – walaupun pada hujung minggu atau cuti. Kanak-kanak mendapat tidur yang cukup jika mereka mengambil masa 15 hingga 30 minit untuk melelapkan mata, mudah untuk bangun dari tidur dan tidak mengantuk di siang hari.

 

2. Atasi masalah tidur.

Masalah tidur ini termasuk sukar melelapkan mata, berdengkur, berangan-angan, enggan untuk tidur, sukar bernafas ketika tidur seperti bernafas laju atau bernafas berat terutamanya ketika kurang sihat dan sebagainya. Berjumpalah dengan doktor untuk nasihat pemeriksaan lanjut jika perlu supaya tidur anak-anak tidak terganggu.

 

3. Bekerjasama

Penting untuk anda berbincang dan merancang strategi tidur anak anda bersama pasangan anda. Bekerjasama dan lakukan secara konsisten apa yang telah dirancang. Jika hanya satu pihak sahaja yang berusaha untuk memastikan anak tidur dengan baik, sedang satu pihak lagi hanya memerhati, kemungkinan besar rancangan tidak akan Berjaya kerana pasangan yang tidak terlibat akan lebih memberi muka kepada anak-anak.

Selain pasangan, sertakan sekali anak-anak anda sebagai pasukan anda. Terangkan kepada anak anda rancangan anda jika dia telah cukup dewasa untuk faham. Bagi anak yang masih kecil, penerangan boleh dibuat dalam bentuk gambar atau jadual. Langkah ini akan menjadikan anak anda bersedia.

 

4. Biasakan dengan rutin

Kajian mendapati, rutin tidur yang konsisten membantu anak yang ada masalah tidur yang sederhana. Ia membantu anak anda menjadi mengantuk, seperti mana orang dewasa terlelap apabila membaca buku. Ia akan menjadikan anak anda serasi dengan tempat tidurnya dengan perasaan senang, selamat dan selesa.

Tidak ada satu rutin yang sesuai untuk semua kanak-kanak, maka pilihlah rutin yang sesuai dengan anak anda disamping perkara-perkara yang perlu dilakukan sebelum tidur seperti memberus gigi, membersihkan diri, minum air dan membaca doa sebelum tidur. Apapun rutin yang anda ingin lakukan, pastikan ianya tidak lebih daripada 30 minit.

 

5. Gabi (supper) sebelum tidur

Kanak-kanak memerlukan sekurang-kurangnya 3 hidangan sehari untuk memastikan mereka dalam keadaan kenyang. Maka sedikit makanan sebelum tidur dapat memastikan mereka kekal kenyang semasa tidur (tidaklah terjaga tengah malam mencari nasi). Berikan makanan yang sihat seperti buah-buahan atau biskut. Tetapi jangan terlalu banyak sehingga terlalu kenyang yang boleh mengganggu tidur mereka.

 

6. Pakaian dan suhu bilik.

Semua orang perlukan tempat tidur yang selesa dan tidak semestinya sejuk. Biasanya diwaktu malam suhu menjadi lebih sejuk, jadi pakaikan anak-anak anda pakaian yang sesuai. Ini kerana kanak-kanak biasanya akan menendang selimut mereka semasa tidur. Jadi apabila mereka berpakaian lengkap, walaupun diluar selimut, mereka tidak akan kesejukan. Dicuaca panas, pastikan pakaian yang dipakai bersesuaian iaitu lebih longgar dan nipis.

 

7. Suasana tidur

Pastikan suasana tempat tidur gelap dan sunyi. Jika anak anda tidak suka gelap, anda boleh pasang lampu tidur, ataupun biarkan lampu di ruang tamu atau dapur menyala dan biarkan pintu bilik sedikit terbuka.

 

8. Barangan yang memberi rasa selamat.

Waktu tidur ertinya waktu berpisah dengan anda, jadi anda boleh berikan barangan yang menjadikan anak anda berasa selamat contohnya patung beruang, bantal peluk, mainan lembut yang boleh menemami anak anda. Ia boleh membantu anak anda untuk tidur dengan baik.

 

9. Satu perkara akhir

Anak anda akan sentiasa meminta satu perkara  terakhir sebelum tidur, contohnya nak baca satu cerita lagi, nak minum air, nak ke tandas, nak mandi dan bermacam-macam permintaan yang lain. Permintaan tersebut adalah untuk menangguhkan waktu tidur. Maka disini anda perlu bertegas untuk tidak melayan kesemua permintaan terakhir mereka.

Jika anak anda terjaga, anda tidak perlu bersuara, hanya pimpin anak anda masuk semula ke tempat tidurnya dan baringkan dia semula. Teguran atau melayan permintaan anak anda hanya akan mengaktifkan semula anak anda.

 

Kesimpulan

Kesimpulannya, lakukanlah rancangan anda dengan konsisten dan bekerjasamalah dengan pasangan anda bagi memastikan anak anda tidur pada masanya dan bangun pada masanya. Ajarkan anak anda doa sebelum tidur dan doa bangun tidur. Selain itu, anda juga boleh mengamalkan doa untuk memudahkan tidur.

Semoga Bermanfaat.

Kesan Teknologi Kepada Perkembangan Anak Kecil: Baik atau Buruk?

Kesan Teknologi kepada Perkembangan Anak Kecil: Baik atau Buruk?

Hampir setiap ibubapa moden memberi anak kecil mereka tablet atau telefon pintar (smartphone) sebagai hiburan untuk beberapa ketika. Peranti ini menjadi pilihan ibubapa kerana ia kecil dan mudah dibawa dan tidak begitu berbahaya apabila diberi kepada anak kecil sekali-sekala. Tapi jika diberikan kerap kepada anak kecil, adakah ia boleh menganggu perkembangan anak kecil anda?

 

Perkembangan Bertutur (Bercakap)

Satu dapatan kajian baharu pada 2017 oleh Pediatrics Society Meeting menemui satu hubungkait. Kajian dijalankan kepada 900 kanak-kanak menggunakan data laporan ibubapa tentang tempoh anak mereka melayari peranti (masa skrin). Ibubapa melaporkan berapa lamakah masa yang mereka berikan kepada anak mereka yang berusia 18 bulan untuk menggunakan peranti

Kemudian, pengkaji membuat penilaian terhadap perkembangan kanak-kanak ini. Menggunakan maklumat yang diterima daripada ibubapa, mendapati 20% daripada anak-anak ini mendapat hampir 30 minit masa skrin setiap hari. Apabila ada sesetengah keluarga yang memberikan masa skrin yang lebih daripada 30 minit, kebarangkalian untuk anak ini terdedah kepada speech delay (lambat bercakap) adalah hampir 50%.

Selain itu, pengkaji Dr Catherine Birken turut risau dengan hasil dapatan ini dan menggesa ibubapa untuk berhati-hati. Kajian ini masih perlu kepada kajian lanjut untuk mendapatkan hasil yang lebih tepat. Menariknya, hasil kajian ini hanya menemui hubungkait antara masa skrin dengan perkembangan pertuturan, tidak pada perkembangan yang lain.

 

Interaksi keluarga

Satu kebimbangan para doktor terhadap anak kecil dan teknologi adalah interaksi mereka dengan orang lain. Bayi dan kanak-kanak yang berumur bawah 3 tahun belajar dengan cara meniru orang lain. Oleh yang demikian, teknologi boleh mengganggu masa anak kecil ini memerhati dan meniru orang lain, yang menjadi penyebab speech delay.

Tambahan lagi, masa skrin juga boleh mengganggu waktu mengeratkan hubungan antara anak kecil dengan ahli keluarga yang lain. Apabila masa yang ada digunakan untuk melayari peranti, sungguhpun untuk aplikasi pendidikan, mereka lebih banyak masa bersama peranti berbanding bersama ahli keluarga, adakalanya mereka akan bergaduh kerana berebut untuk menggunakan peranti pintar. Peranti menjadi lebih rapat berbanding ahli keluarga.

Selain daripada itu, penggunaan tablet dan telefon pintar oleh ibubapa juga mengganggu waktu mengeratkan hubungan antara ibubapa dengan anak mereka. Dalam satu kajian kecil yang diterbitkan oleh American Academy of Pediatrics, membuat kajian terhadap 55 waris di restoran.

Kajian mendapati, 70% daripada waris anak-anak ini menggunakan telefon pintar semasa makan bersama dengan anak-anak mereka. Pengkaji juga memerhatikan reaksi kedua-dua pihak (waris dan anak kecil). Mereka mendapati anak-anak lebih cenderung untuk membuat aktiviti sendiri atau membuat kacau untuk mendapatkan perhatian. Di pihak waris, mereka lebih cenderung untuk bertindak kasar terhadap anak-anak kecil ini.

Orang dewasa sepatutnya perlu mengurangkan masa dengan peranti mereka terutamanya apabila bersama dengan anak-anak mereka. Kanak-kanak sepatutnya perlu melakukan aktiviti sesama mereka secara fizikal dan bermain secara aktif, bukannya bermain dengan alatan teknologi. Walaupun masih banyak kajian yang perlu dijalankan untuk membuktikan kesan buruk teknologi kepada kanak-kanak, namun kita masih perlu berwaspada dan peka.

 

Teknologi dalam Pendidikan

Diperingkat ini, mungkin ibubapa sudah mula risau untuk menggunakan teknologi dalam kelas atau mungkin dirumah sebagai medium pendidikan. Beberapa tahun kebelakangan ini, kajian mendapati penggunaan teknologi dalam pendidikan memang membantu pembelajaran anak-anak. Teknologi menyediakan bahan yang berwarna-warni, imej menarik dan interaksi yang kanak-kanak suka.

Pada tahun 2012, satu kajian kecil yang dijalankan di Maine terhadap pelajar tadika menunjukkan peningkatan yang cepat dalam literasi apabila menggunakan iPad. Kajian ini dijalankan terhadap 16 kelas tadika, iaitu seramai 129 orang pelajar menggunakan iPad sebagai alatan bantu belajar. Manakala selebihnya belajar menggunakan kaedah tradisional.

Selepas 9 minggu, pelajar yang menggunakan iPad mendapat skor yang lebih tinggi dalam ujian literasi berbanding pelajar yang menggunakan kaedah tradisional.

Kuncinya disini adalah, kanak-kanak ini menggunakan teknologi pendidikan secara khusus untuk meningkatkan kemahiran mereka. Tambahan pula, kemahiran asas bertutur dan skil motor kanak-kanak ini telah berkembang dan telah bersedia. Maka, penggunaan teknologi diusia ini dapat membantu mereka belajar dengan lebih efektif terutamanya anak-anak yang jenis Visual.

Dalam masa yang sama, ibubapa dan guru masih juga perlu berhati-hati untuk tidak memberi peranti kepada kanak-kanak ini sebagai penenang atau hiburan. Tindakan memberi masa skrin tanpa kawalan masih boleh memberi kesan terhadap interaksi dan kemesraan sesame ahli keluarga.

 

Kesimpulan

Kesimpulannya, kanak-kanak perlu dijauhkan daripada teknologi supaya mereka boleh berinteraksi dengan ahli keluarga dan bermain secara aktif dengan lebih baik. Apabila mereka sudah bersekolah, mereka boleh mendapat manfaat daripada penggunaan teknologi dalam pembelajaran kerana di umur tersebut mereka sudah bersedia. Namun jika diberi terlalu awal, kajian menunjukkan perkembangan mereka akan terganggu. Ahli keluarga juga perlu lebih banyak meninggalkan peranti mereka dan gunakan masa tersebut dengan berkualiti untuk bersama ahli keluarga yang lain. Dengan itu, hubungan kekeluargaan akan lebih erat dan masing-masing boleh meneroka cara menggunakan masa yang berkualiti.

Rujukan asal

Tips Pencegahan dan Rawatan Bayi Kembung

Bayi Kembung : Tips Pencegahan dan Rawatan

Bayi sangat mudah untuk mengalami masalah kembung (banyak gas dalam perut). Biasanya bayi akan mengeluarkan gas daripada perutnya  13 hingga 21 kali sehari. Kenapa banyak sangat? Ini kerana bayi mudah untuk tertelan udara terutamanya ketika:

  • Menyusu, sama ada penyusuan ibu atau menyusu dari botol
  • Menghisap puting (pacifier)
  • Menangis

Apabila udara terperangkap di dalam perut bayi, anda akan mendapati bayi anda akan:

  • Sendawa
  • Meragam
  • Kembung perut
  • Menangis
  • Buang angin
  • Perut mengeras

Bayi yang kembung perut akan menjadi sangat tidak selesa. Bayi kelihatan seperti dalam kesakitan. Menendang kaki dan menangis Walaubagaimanapun, usah terlalu bimbang kerana apabila sistem penghadaman anak anda semakin berkembang, masalah kembung akan semakin berkurang. Namun, ia masih meresahkan ibu-ibu apabila bayi meragam ketika kembung.

Jadi, bagaimana anda boleh membantu bayi anda untuk lebih selesa?

Cubalah beberapa langkah ini untuk mencegah dan melegakan masalah perut kembung.

 

Periksa kedudukan menyusu

Apabila menyusukan bayi anda, pastikan kedudukan kepala lebih tinggi daripada perutnya. Cara ini membolehkan susu yang diminum mengalir terus ke bahagian bawah perut dan gas akan tersesar ke atas lalu memudahkan untuk bayi sendawa. Jika menggunakan botol, tegakkan sedikit botol supaya udara tidak terkumpul dihujung puting yang boleh menyebabkan bayi menelan udara.

 

Sendawakan bayi anda

Cara yang paling mudah untuk mengurangkan kesakitan kembung adalah dengan sendawakan bayi anda ketika dan selepas menyusu. Caranya adalah dengan mengusap perlahan-lahan bahagian belakang bayi anda sehingga sendawa. Jika bayi anda tidak sendawa, baringkan dia untuk beberapa minit dan cuba untuk sendawakan bayi anda sekali lagi.

 

Tukar peralatan

Jika anda menggunakan botol untuk menyusukan bayi, tukar kepada puting yang lebih perlahan alirannya.

 

Senamankan si kecil anda

Urut bayi anda dengan lembut. Gerakkan kaki bayi anda ke depan dan belakang (seperti mengayuh basikal) semasa dia berbaring. Berikan masa “tummy time” iaitu meletakkan bayi anda dalam keadaan meniarap di atas perutnya untuk beberapa ketika. Mandian dengan air suam juga dapat mengeluarkan lebihan gas dalam perut bayi.

Jaga pemakanan

Minta nasihat doktor berkenaan makanan yang mungkin menambah gas pada bayi. Ada sesetengah ibubapa memberi jus buah-buah yang mengandungi sorbitol (sejenis gula) yang tidak dapat diserap oleh bayi, ia boleh menambah gas dalam perut bayi. Dengan meminta nasihat doktor, doktor juga akan memastikan bayi anda mendapat nutrient yang sepatutnya.

Jika anda menyusu badan, bayi anda kadangkala menghadapi masalah untuk menghadam susu badan anda berpunca daripada makanan yang anda makan, Contohnya makanan hasil tenusu atau kafein, boleh memberi kesan kepada bayi. Jika anda memberi susu formula, dapatkan nasihat daripada doktor berkenaan susu yang boleh membantu mengurangkan masalah kembung.

Rawatan ‘Over The Counter’ (OTC) {beli ubat farmasi}

Anda boleh cuba untuk mendapatkan ubatan di farmasi. Tapi, pastikan anda dapatkan nasihat doktor atau ahli farmasi untuk cadangan. Nasihat mereka sangat penting supaya ubatan yang digunakan tidak memberi kesan sampingan, alahan atau terlebih dos.

 

Bayi kembung dan colic (sawan tangis)

Semasa 4 bulan pertama kelahiran, bayi anda mungkin mengalami colic (sawan tangis) apabila dia menangis selama 3 jam sehari, selama 3 hari atau lebih dalam seminggu dan berlarutan sehingga 3 minggu atau lebih. Colic tidak disebabkan oleh gas, tetapi bayi yang mengalami colic akan menelan lebih banyak udara ketika menangis dan boleh menjadi kembung.

 

Bila anda patut risau?

Secara umumnya, masalah kembung adalah normal dan boleh dirawat. Tetapi untuk kes yang terpencil, ia mungkin petanda kepada masalah penghadaman yang lebih serius. Segera berjumpa doktor jika anak anda mengalami:

  • Tidak membuang air besar atau najis atau muntah berdarah
  • Meragam yang teruk sehingga tidak dapat untuk ditenangkan, dan perlukan doktor pemeriksaan lanjut
  • Jika demam dengan suhu rectal 38 celcius atau lebih, segera berjumpa doktor untuk mengesan sebarang jangkitan kuman. Jika berumur bawah 3 bulan, segera berjumpa doktor.

 

Rujukan : www.webmd.com

 

Memahami 4 Jenis Personaliti Anak-anak

Sebagai surirumah sepenuh masa, agak kelakar jika dikenang bilangan buku-buku keibubapaan yang sempat dibaca, memang sedikit. Entahlah, mungkin kerana terlalu ‘sibuk’ melayan kerenah anak-anak sehingga masa untuk membaca pun tidak dapat disediakan. Satu hari, saya terjumpa satu infografik yang entah bagaimana saya boleh tertarik dengannya. Infografik tentang 4 jenis personaliti kanak-kanak. Ia sangat menarik minat saya.

Anak-anak memang unik, walaupun mereka lahir daripada rahim yang sama, tetapi personaliti mereka sangat berbeza. Ada yang kuat menangis, ada yang suka melompat, ada yang suka menjerit, ada yang suka merajuk dan macam-macam lagi. Kadang-kadang pening juga melayan mereka.

Berbalik kepada infografik tadi, ia adalah ringkasan visual kepada buku bertajuk “The Child Whisperer” tulisan Carol Tuttle. Menariknya beliau menyatakan secara umum, ada 4 kategori kanak-kanak dan ia dibezakan dengan “profil tenaga” anak-anak itu. Apa yang menarik, bila dibandingkan 4 jenis anak-anak ini dengan personaliti anak-anak saya, saya rasakan apa yang penulis ini sampaikan macam kena saja dengan anak-anak saya.

Mungkin anda pun nak tahu kan apakah 4 jenis personaliti yang dimaksudkan.

Teruskan membaca

4 Jenis Personaliti Anak-anak

Walaupun anak-anak boleh memilik ke semua jenis personaliti yang ada, namun mereka akan memiliki satu personaliti yang dominan pada diri mereka.

Jenis 1 : Si Ceria dan Penyayang (The Fun-Loving Child)

Anak yang ceria dan penyayang adalah seorang riang, menyerlah dan suka bergaul. Mereka mempunyai banyak idea, suka bermain dan aktif. Kadang-kadang tenaga yang mereka miliki selalu dipersalahkan kerana tidak mampu untuk duduk diam dan suka menyampuk cakap orang sebab mereka juga ingin berkongsi idea mereka. Tetapi jika ibubapa menganggap tenaga mereka sebagai satu anugerah dan bukannya kelemahan, mereka boleh membesar menjadi seorang yang kreatif dan cemerlang.

Motto hidup anak yang ceria dan penyayang ini adalah “Aku ada idea baharu dan aku boleh melakukannya

Beberapa petanda anak anda mungkin jenis Ceria dan Penyayang
  • Mereka memiliki perasaan ingin tahu yang tinggi, suka untuk sentuh sesuatu dan suka meneroka
  • Mereka suka buat bising, ketawa dan bermain
  • Kreatif dan suka berimaginasi
  • Suka membantu orang lain dan suka jika orang yang dibantu itu gembira
  • Memiliki ramai kawan atau mudah untuk berkawan
Cara terbaik untuk mengeratkan hubungan dengan Si Ceria dan Penyayang:
  • Puji idea-idea menarik mereka dan galakkan mereka untuk berkongsi idea mereka dengan rakan-rakannya.
  • Biarkan mereka melakukan dahulu apa yang mereka mahu lakukan dan perlahan-lahan ubah fikiran mereka jika perlu. Mereka sedang meneroka sesuatu yang dirasakan mereka berguna.
  • Bermainlah bersama mereka. Cuma untuk jadi kanak-kanak sekejap untuk mereka, dan melompat-lompatlah bersama mereka atau sertai permainan kreatif mereka.
  • Bersyukurlah kerana anak ini telah membawa tenaga positif dalam keluarga anda
  • Berikan sedikit kebebasan untuk anak anda meneroka dan mencuba idea kreatif mereka.

 

Jenis 2 : Si Sensitif (The Sensitive Child)

Anak yang sensitif secara semulajadi seorang yang tenang dan mudah untuk berurusan. Mereka selalu digelar sebagai “pendamai” dalam keluarga kerana mereka tidak suka kepada konflik. Anak yang sensitif ini sangat beremosi, lembut dan mudah tersentuh. Mereka juga agak pendiam dan selalu diminta untuk bercakap lebih kuat ataupun sering disuruh untuk ‘cepat’. Mereka suka melakukan sesuatu mengikut masa mereka sendiri.

Ibubapa kadangkala akan menjadi geram dengan anak jenis ke-2 ini, jika disuruh berbuat sesuatu, selepas 15 minit, mereka masih belum siap. Apabila anda tahu anak anda memiliki personaliti sensitif, ia memudahkan anda untuk faham mengapa anak anda melakukan sesuatu.

Motto hidup Anak yang Sensitif ini adalah “Perhatikan dan lihat dulu, kemudian buat perancangan

Beberapa petanda anak anda Jenis yang Sensitif:
  • Seorang yang tenang
  • Manja
  • Seorang yang berhati-hati melakukan sesuatu
  • Mereka suka merancang dan proses merancang itu boleh memakan masa
  • Mereka suka risau tentang sesuatu, mereka ingin tahu apa yang perlu dijangka supaya mereka boleh bersedia
  • Pertengkaran di rumah menjadikan mereka sangat sedih
  • Mereka sensitive dengan pelbagai benda termasuk kebersihan, makanan, pakaian dan lain-lain
Cara terbaik untuk mengeratkan hubungan dengan Si Sensitif
  • Pastikan mereka berasa selamat dan tahu anda ada bersama mereka untuk membantu mereka.
  • Berikan penjelasan yang lengkap. Jika perlu berada disituasi yang luar dari kebiasaan, jelaskan kepada mereka apa yang akan berlaku
  • Sediakan tempat yang tenang untuk mereka. Selalunya di rumah keadaan tidak selalunya aman, maka sediakan ruang atau bilik yang boleh anak sensitive ini berada ketika keadaan tegang.
  • Jangan terlalu memaksa mereka melakukan segera, berikan mereka masa untuk melakukannya.

 

Jenis 3 : Si Tegas (The Determined Child)

Anda pasti sedar jika anda mempunyai anak yang Tegas ini kerana mereka antara yang paling menonjol. Anak yang Tegas ini secara semulajadi lebih lasak secara fizikal, aktif dan… agak degil. Mereka mempunyai sifat suka untuk melakukan sesuatu perkara sehingga selesai dan mesti dengan cara yang mereka tetapkan. Anak jenis ke-3 ini selalu disuruh untuk ‘bertenang’, ‘sabar’ dan ‘jangan minta macam-macam’.

Motto hidup anak yang Tegas ini adalah “Buat sampai habis

Beberapa petanda anak anda mungkin Anak Jenis yang Tegas
  • Mereka tetap pendirian dan keinginan
  • Bercita-cita besar untuk melakukan banyak perkara dalam satu masa.
  • Mereka sangat aktif dan sukakan cabaran, sentiasa bersedia untuk melakukan sesuatu dan meneroka
  • Ingin mencuba jawatan kepimpinan di sekolah, rumah dan tempat kerja
  • Mampu memotivasikan diri sendiri berbanding dimotivasikan orang lain
  • Boleh menjadi lantang, suka memaksa, dan berterus terang (kadangkala suka cakap lepas)
Cara terbaik untuk mengeratkan hubungan dengan Si Tegas
  • Cuba untuk tidak menggunakan kedegilan anda untuk menundukkan kedegilan anak anda
  • Berikan sedikit kebebasan kepada anak anda meneroka berbanding melarang mereka setiap masa.
  • Menyokong usaha mereka apabila mereka sedang melakukan sesuatu yang baik.
  • Segera nasihati mereka apabila mereka sudah melampau (terlalu buas, terlalu jujur, terlalu memaksa dan sebagainya) supaya mereka tahu akan batasan perbuatan mereka.
  • Bina keyakinan dan minat mereka dengan galakkan daripada anda
  • Jangan terus menghalang mereka, tetapi suruh anak berfikir apakah kesan jika dia melakukan perkara yang dia ingin lakukan itu.

 

Jenis 4: Si Serius (The Serious Child)

Anak yang serius adalah anak yang logikal, suka berdikari, dan fokus. Biasa kelihatan matang lebih daripada umurnya. Suka menentukan sendiri semua perkara dan sentiasa mahu semuanya dibuat dengan sempurna.

Motto hidup Anak yang Serius ini adalah “saya akan kaji, analisis dan jadikan ia lebih baik

Beberapa petanda anak anda mungkin Jenis yang Serius
  • Tidak begitu lincah dan suka bermain seperti kanak-kanak lain
  • Mereka agak rigid dan tidak fleksibel apabila melakukan sesuatu (hanya guna cara yang dia selesa)
  • Seorang yang sukakan kesempurnaan (perfectionist)
  • Idea mereka untuk memperbaiki sesuatu biasanya sering disangka sebagai kritikan
  • Mereka suka menyusun barangan (kereta mainan, pensel warna, dan lain-lain) dalam barisan
Cara terbaik untuk mengeratkan hubungan dengan anak Si Serius
  • Gunakan akal berbanding emosi apabila berinteraksi dengan mereka. Fahami pemikiran mereka berbanding perasaan mereka.
  • Anak yang serius ini ingin dihormati oleh anda; tunjukkan yang anda menghormati pemikiran dan pendapat mereka.
  • Apabila bercakap dengan mereka, gunakan bahasa yang logik yang mereka faham. Kanak-kanak yang biasa akan respon jika kita kata “Mak mesti gembira kalau anak mak ni kemaskan bilik ni” tetapi, bagi anak yang serius, mereka akan respon jika kita kata “Kemaskan bilik ni, kalau mak terpijak mainan kamu nanti, mak jatuh boleh tergeliat kaki
  • Sentiasa meminta pendapat daripada mereka tentang sesuatu. Mereka akan rasa dihargai.

 

Jadi, apakah jenis personaliti anak-anak anda? Anak-anak saya ada jenis pertama, kedua dan ketiga.

Subhanallah, hebatnya ciptaan Allah, menjadikan manusia itu berbeza-beza personaliti dan saling melengkapi antara satu dengan lain. Jadi dengan mengenali personaliti anak-anak, maka kita akan lebih faham dan tahu cara untuk melayani anak-anak yang banyak ragam ini tanpa menyebabkan mereka rasa tersisih. Setiap personaliti ini adalah anugerah, bukannya kelemahan. Maka didiklah mereka sesuai dengan personaliti mereka agar mereka menjadi anak yang soleh dan musleh.

MUSLEHGLORY (9 Jan 2018)