Mulakan Setiap Hari dengan Memuji Allah, Mencintai Nabi..

Assalamualaikum dan Selamat pagi.

Berpagi-pagi dalam fitrah Islam.

✅Disunnahkan membaca selawat 10x

“Sesiapa yang berselawat kepadaku pada waktu pagi sepuluh kali dan pada waktu petang sepuluh kali, ia akan memperoleh syafaatku pada hari kiamat.” (Riwayat Tabrani)

✅Disunnahkan baca subhanallahi wabihamdihi 100x sehari

“Barangsiapa yang mengucapkan : SUBHANALLAHI WABIHAMDIHI (Maha Suci Allah dan dengan segala pujian hanya untuk-Nya) sehari 100 kali maka kesalahan-kesalahannya akan diampuni (Allah) walaupun sebanyak buih di lautan.” (Riwayat Bukhari no 5926 dan Muslim no 2691)

✅Istighfar 100x waktu pagi.

Riwayat lain menyebutkan, jumlah istighfar Rasulullah tiap harinya adalah 100 kali. Ini seperti riwayat Imam Muslim, Ahmad, at-Thabrani, dan lainnya. “Tidaklah aku melewatkan pagi hari kecuali beristighfar kepada Allah 100 kali.”

Cara Terbaik Putus Susu atau Wean Off Dengan Doa

Bismilahirrahmanirrahim.

Moment putus susu badan adalah detik yang sebenarnya sangat mengharukan. Sangat mencarik emosi si anak bahkan ibu sendiri. Ummi faham kerana dah melaluinya sebelum ini sebanyak 3 kali. Ia suatu yang besar dalam hidup ummi sebagai ibu.

Susu badan ibarat pertalian darah yang kuat. Bonding paling mendalam. Itu sebabnya drama ini bermain tangisan demi tangisan.. Bukan hanya tangisan anak, malah tagisan ibu juga! 😭

Namun mesti, sampai saatnya kita tetap perlu lakukan demi kebaikan ibu, kebaikan anak.. Dan mungkin ada sesuatu yang menuntut kita untuk berbuat demikian, kan ibu?

Demi Kebaikan

Ummi ceraikan susu badan 3 orang anak-anak ummi yang sebelum ini pada umur 16 bulan dan 18 bulan. Sebab untuk ketiga-tiganya di waktu tu ummi sudahpun hamil lagi. Dan masa tu ummi merasa agak terkesan bila anak kuat menyusu, akan terasa sakit sedikit di bahagian rahim.


Susu badan ibarat suatu pertalian darah yang kuat antara ibu dan anak.

www.muslehglory.com

Untuk elakkan sebarang komplikasi atau masalah pada kandungan, ummi berusaha untuk putus susu badan.

Untuk kali ni, rezeki Sumayyah iaitu anak ke 4 ummi ini masih ada hingga sekarang, alhamdulillah. Setiap takdir adalah anugerah.

Kerap di tanya, macam mana nak buat untuk ceraikan susu badan dangan anak. Ada banyak cara yang dikongsikan ibu-ibu. Dan InsyaAllah salah satu ikhtiar yang tanpa gagal yang ummi akan ingat setiap kali adalah ‘Doa Putus Susu’ dari buku karangan Tn. Guru Dato Dr. Harun Din.

Ikhtiar Dengan Doa Putus Susu

Ummi lampirkan doanya dia bawah..

Doaya yang ummi amalkan dalam usaha cerai susu badan.

Caranya :

  1. Bismillah dan baca Alfatihah.
  2. Baca Doa Putus Susu, dengan menyebut nama anak dan nama ibu..
  3. Hembuskan di bibir anak yang menyusu. (dengan sekali hembus nafas perlahan dan panjang.)

InsyaAllah ummi sangat senang menggunakan doa ni, sebab result dia alhamdulillah..

Pastikan hafaz sehingga betul-betul hafaz doa ini untuk dibacakan nanti. Kemudian, baru apply. Yakin dan percaya Allah bantu.

Tetaplah juga dengan ikhtiar menenangkan anak dalam tempoh ini. Sesuatu yang penting adalah untuk beri hint dan jelaskan secara terus terang kepada anak, walaupun kita rasa anak mungkin tak faham. Tapi keep beritahu secara betul.

Tenangkan Emosi Anak dengan Manfaat Essential Oil

Emosi yang tenang juga akan sangat-sangat membantu usaha ni. Ummi suka juga mengggunakan EO dan seumpanya seperti Balm Calm Time untuk beri relaksasi dan mode tenang pada anak. Dan ummi pun perlu tenang!

Tenangkan anak dan emosi ibu dengan manfaat essential oil dari Balm Calm Time

Moga perkongsian ummi beri manfaat, insyaAllah.

Atikah Rahman,
A mother, is always a mother.

Balm Calm Time

Bermula daripada mengenali dan menjadi pengguna Essential Oil, Pengasas Produk Tasneem Natural mempelajari bahawa keistimewaan minyak pati tumbuhan adalah sangat menakjubkan. Jika dimanfaatkan dengan baik, ia dapat memberi kesan yang positif dterhadap beberapa permasalahan.

Balm Calm Time Untuk Bayi meragam & Anak Tantrum

Balm Calm Time boleh dikatakan suatu titik mula bagi Sejarah lahirnya produk Tasneem Naturel di pasaran Malaysia. Fungsi utama Balm Calm time adalah untuk menenangkan!

Hanya sapu Balm Calm Time, Tantrum Anak Beransur hilang

Percaya atau tidak, dengan menggunakan beberapa adunan minyak pati tumbuhan, ibu-ibu masakini tak perlu lagi hadapi masalah yang besar bila berhadapan dengan kerenah, ragam dan tantrum anak yang berpanjangan. Balm Calm Time yang Magic ini hanya disapu di beberapa point anggota badan anak, dan insyaAllah situasi tegang boleh berakhir. Menarik kan?

Mesti rasa nak tahu, apakah bahan yang ada dalam Balm Calm yang magic ni hingga boleh mengendurkan amukan anak yang sebelumnya tak mudah untuk berhenti dari tantrum apabila keadaan itu sudah bermula. Wajiblah bahannya pun hebat dan pemilihan adunan yang sesuai.

Jom kita tengok…

Minyak Pati Tumbuhan yang bernilai!

8 jenis Essential Oil yang sedia di dilute dengan baik

Kaya dengan sebatian pati minyak tumbuhan yang natural dan asli, Balm Calm Time ini mengandungi 8 jenis Essential Oil yang sangat ideal bagi mendatangkan kesan tenang dan positif terhadap pemakainya.

Nak tahu? Fungsi setiap essential oil dalam Balm Calm Time ni sangat unik dan dan bernilai tinggi tau.

info@Muslehglory

8 Jenis Essential Oil

Antara Essential oil yang terdapat dalam Balm Calm Time antaranya adalah Essential Oil Lavender, Mandarin, Marjoram, Orange, Frankinces, Geranium, Bergamot dan Roman Chamomile. Manfaat yang terdapat pada kesemua minyak pati ini adalah sangat sesuai dengan dengan fungsi utama Balm Calm dihasilkan iaitu memberi rasa tenang yang mnghentikan tantrum dikalangan anak, mengelakkan stress, rasa rehat, dan meredakan ketegangan saraf yang terjadi akibat keletihan atau pergelutan.

Lavender

19 Wasiat Luqman Al-Hakim kepada Anaknya

Diriwayatkan Luqman telah berkata kepada anaknya:

1. Anakku, suruhlah orang melakukan kebaikan, tegahlah kemungkaran dan sabarlah kamu atas segala yang menimpa. Anggapkan musibah itu sebagai benda yang ringan, muhasabahlah kesalahan-kesalahanmu dan ketahuilah olehmu tentang kesusahan-kesusahan. Jika engkau telah mengetahuinya maka engkau akan menjaga dirimu.

2. Wahai anakku, ingatlah Allah banyak-banyak, sesungguhnya Allah mengingati orang-orang yang mengingati-Nya. Anakku, ingatlah dosa-dosamu yang telah dilakukan dan perbuatan-perbuatanmu. Larilah kepada Allah daripada dosa-dosa dan janganlah kamu menganggap amalan baikmu sudah banyak. Taatilah Allah kerana sesiapa yang mentaati-Nya, Allah akan selesaikan setiap urusannya dan melindunginya daripada makhluk-makhluk-Nya.

3. Anakku, janganlah engkau cinta dunia kerana engkau tidak dicipta untuk dunia dan Allah tidak mencipta sesuatu pun yang lebih hina daripada dunia. Allah tidak menjadikan nikmat-nikmat dunia itu sebagai pahala bagi yang taat dan Dia tidak pula menjadikan bala sebagai balasan kepada yang derhaka.

4.Anakku, janganlah engkau gembira dengan kesihatan yang berpanjangan dan sembunyikanlah kesusahan yang menimpamu. Ia merupakan perbuatan yang terpuji. Dan sabarlah atas kesusahan. Ia adalah bekalan pada tempat kembalimu.

5. Anakku, cukuplah dengan yang sedikit dan redhalah dengan apa yang kamu dapat. Janganlah engkau menoleh ke arah apa yang diperolehi oleh orang lain kerana itu akan menyusahkanmu. Anakku, puasalah dan tutuplah mulutmu daripada makanan-makanan dan penuhilah ia dengan hikmah-mikmah.

6. Anakku, bersahabatlah dengan orang-orang bijaksana dan redhalah dengan apa yang mereka kata, nescaya kamu akan menjadi bijaksana.

7. Anakku, bercakaplah dengan kata-kata yang baik dengan orang lain dan duduklah dengan ahli-ahli zikir kerana ia menghidupkan hatimu dan menerbitkan dalam diri rasa khusyuk.

8. Anakku, laksanakanlah hajat-hajat sekadar yang perlu dan elakkan daripada perkara yang tidak berkaitan denganmu. Janganlah jadi seorang yang suka ketawa pada perkara-perkara yang tidak perlukan ketawa dan tidak suka berjalan tanpa keperluan. Jadilah seorang yang lembut, suka kepada kebaikan, suka berfikir, sedikit bercakap melainkan pada perkara-perkara yang hak, selalu menangis dan sedikit sahaja gembira. Jangan bergurau senda, jangan kelam kabut dan janganlah mengumpat. Apabila engkau senyap jadilah senyap itu berfikir. Apabila berkata, biarlah yang baik.

9. Anakku, banyakkanlah diam kerana engkau akan dihormati dan engkau tidak akan sekali-kali akan kecewa kerana diam. Tetapi engkau mungkin akan kecewa kerana ketawa.

10. Anakku, janganlah biarkan ayam lebih cerdik daripadamu kerana ia akan kibaskan kepaknya pada waktu malam dan bertasbih pada Allah. Jagalah dirimu daripada cuai. Takutlah Allah dan janganlah kamu tertipu dengan kata-kata si jahil bahawa sesungguhnya ada permata dalam tanganmu sedangkan kamu tahu ia adalah tahi unta.

11. Manfaatkanlah apa yang Allah ajarkan kepadamu. Seorang ‘alim tidak sama dengan seorang jahil. Dan sebaik-baik ilmu adalah yang memberi manfaat dan sebaik-baik ilmu adalah yang diikuti. Allah memanfaatkan ilmu bagi yang mengikutnya.

12. Anakku, sepandai-pandai manusia adalah yang paling takut pada Allah. Pelajarilah kebaikan dan ajarkanlah ia. Manusia sentiasa selamat apabila yang datang dahulu mengajar yang datang kemudian. Kata-kata orang alim adalah seperti mata air yang diperlukan oleh orang ramai yang dimanfaatkan oleh mereka.

13. Engkau hendaklah tawaduk (merendah diri). Setawaduk manusia adalah yang paling tahu tentang Tuhannya dan paling baik amalannya. Ketahuilah sesiapa yang disinari hatinya dengan iman, akan berkata dengan kebenaran lalu memberi manfaat kepada orang lain. Sesiapa yang bercakap tentang kebenaran tapi tidak memberi manfaat kepada dirinya adalah seperti kerosakan yang berlaku. Manusia yang rosak kerana satu perkataan adalah seperti satu percikan api yang membahayakan.

14. Anakku, seorang yang keji apabila berkata-kata akan kelihatan kejahatannya melalui lidahnya dan apabila dia senyap pun, nescaya kejahatannya diketahui juga. Apabila beramal dia merosakkan, apabila melakukan sesuatu dia membinasakannya. Apabila dia tidak perlukan pertolongan dia akan sombong, tetapi apabila dia perlukan pertolongan, dia akan putus asa. Apabila dia gembira dia terlalu seronok dan apabila dia sedih dia marah. Apabila dia berkuasa dia jahat, dan apabila dia lemah dia hina. Apabila dia meminta dia mendesak, dan apabila dipinta dia bakhil. Apabila ketawa dia berlebih-lebihan dan apabila dia diherdik dia kasar. Apabila dia memberi dia mengungkit-ungkit, dan apabila diberi dia tidak bersyukur. Apabila kamu amanahkan sesuatu rahsia kepada dia, dia khianat. Apabila dia pula mengamanahkan sesuatu, dia menuduh kamu. Apabila dia berada di atasmu, dia akan menekanmu, dan apabila dia berkawan denganmu, dia akan menyusahkanmu. Jika kau menjauhkan diri darinya, dia tidak akan memujukmu. Tidak ada kata-kata yang akan menundukkanya dan dia juga tidak tunduk kepada sesiapa pun. Dia tidak akan tenang tanpa mengherdik dan kekerasan. Pengajaran-pengajaran tidak berkesan dalam mendidiknya. Guru-gurunya akan berputus asa dalam mendidiknya, keluarganya akan berasa sedih dengan sikapnya. Apabila dia berada bersama orang yang lebih muda, dia akan mengambil kesempatan untuk kepentingan dirinya. Begitu juga ketika berada dengan seorang tua. Dia tidak akan mengikut petunjuk biarpun dia tahu dan dia tidak akan taat jika disuruh dan tidak akan mengambil apa-apa faedah dengan pergaulannya dan tidak akan mengalah bila diketepikan dan tidak menepati kebenaran apabila bercakap.

15. Anakku, fahamilah erti hikmah dan jadikanlah akhlakmu berhikmah.dan pentingkanlah ia. Matamu akan sejuk bila kau telah mementingkannya dan ketahuilah bahawa hikmah itu hanya ada dalam kelembutan. Lidah adlah pintu kepada hikmah. Apabila tiada, masuklah dalam hati apa yang tidak kamu ingini. Jika kamu menjaga pintu, kamu menjaga simpanannya.

16. Anakku, kanapakah engkau menghilangkan hartamu sendiri dan memperbaiki harta orang lain. Anakku, sesiapa yang tidak mengasihani tidak akan dikasihani dan siapa yang diam, dia selamat. Siapa yang buat baik akan selamat. Siapa yang buat jahat pasti menyesal. Siapa yang membenci kejahatan akan selamat. Siapa yang tak menjaga lidahnya akan rugi. Anakku, jadilah orang yang mudah digauli, manis muka dan itulah dia akhlak orang-orang soleh.

17. Anakku, elakkanlah daripada menolak permintaan orang lain dan terimalah keuzuran yang diminta oleh orang lain. Janganlah engkau tertipu dengan kebaikanmu walaupun banyak kerana engkau tidak tahu adakah ianya diterima atau tidak.

18. Anakku, tidak ada yang lebih bernilai di sisi Allah, lebih daripada akal. Akal itu tidak sempurna sehingga ada padanya 10 sifat iaitu:

  1. Takutkan Allah
  2. Tidak Takabbur
  3. Harapkan Hidayah
  4. Makanan adalah sekadar keperluan
  5. Tawaduk lebih disukainya
  6. Tidak takut melakukan kebaikan sepanjang hidupnya
  7. Tidak bergantung pada orang lain dalam hajat-hajatnya
  8. Merasa banyak kebaikan orang
  9. Rasa sedikit kebaikan sendiri
  10. Melihat orang lain lebih baik daripadanya dan dia sendiri lebih buruk daripada mereka.

19. Wahai Anakku, selalulah bertemu ulama dengan kedua kakimu, janganlah engkau berbahas (berlawan kata) dengan mereka, nescaya mereka akan membencimu. Ambillah daripada dunia sekadar keperluan dan infaqlah (sedekah) daripada hasil-hasil pendapatanmu untuk akhiratmu. Janganlah menolak dunia sekeras-kerasnya sehingga engkau menjadi miskin dan beban pada orang lain. Puasalah satu hari yang dapat melemahkan nafsu syahwat, tapi jangan puasa hingga kamu tidak mampu solat (kerana letih) kerana solat lebih utama daripada puasa. Jadilah bapa pada anak-anak yatim, suami pada janda-janda yang susah (menolong mereka) janganlah engkau berkawan dengan orang yang bodoh dan janganlah berkawan dengan orang-orang menjadi talam dua muka.

rujukan: Buku Anakku Hebat, Anakku Soleh, Ustaz Zahazan

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

9 Tips Untuk Memudahkan Anak Tidur Di Waktu Malam

9 Tips untuk memudahkan anak anda tidur

Sebagai ibubapa pasti anda tahu betapa mencabarnya untuk memastikan kanak-kanak masuk tidur dan berada di tempat tidur mereka. Ia bukan tugas yang mudah, tetapi ia adalah perkara yang sangat penting yang mesti anda lakukan untuk mereka.

Apabila kanak-kanak tidak mendapat tidur yang cukup, mereka akan mengalami masalah untuk mengawal emosi, mudah marah, cepat menangis, hiper, menjengkelkan sehingga orang lain menjadi rimas, sukar memberi perhatian, sukar belajar dan boleh menyebabkan berat badan berlebihan. Jadi walaupun sukar, sangat penting untuk kanak-kanak mendapat tidur yang cukup.

Menetapkan rutin tidur kanak-kanak memainkan peranan yang penting bagi memastikan kanak-kanak mendapat tidur yang cukup dan berkesan. Apabila anda menetapkan tabiat tidur anak dengan baik, ia dapat membantu anak-anak anda melelapkan mata, terus tidur lena seterusnya mampu bangun dalam keadaan yang segar dan rehat yang mencukupi. Ia juga dapat mengurangkan tekanan dan stress.

Tiada satu peraturan yang khusus untuk waktu tidur ini, dan setiap kanak-kanak juga berbeza-beza. Jadi, apa yang penting adalah anda cipta satu rutin tidur yang sesuai dengan keluarga anda dan anda patuh dengan apa yang anda rancang. Berikut adalah 9 tips untuk bermula:

 

1. Jadikan tidur keutamaan keluarga anda.

Tetapkan bilakah waktu untuk tidur dan bangun untuk semua ahli keluarga. Kemudian pastikan semua mengikuti rutin tersebut – walaupun pada hujung minggu atau cuti. Kanak-kanak mendapat tidur yang cukup jika mereka mengambil masa 15 hingga 30 minit untuk melelapkan mata, mudah untuk bangun dari tidur dan tidak mengantuk di siang hari.

 

2. Atasi masalah tidur.

Masalah tidur ini termasuk sukar melelapkan mata, berdengkur, berangan-angan, enggan untuk tidur, sukar bernafas ketika tidur seperti bernafas laju atau bernafas berat terutamanya ketika kurang sihat dan sebagainya. Berjumpalah dengan doktor untuk nasihat pemeriksaan lanjut jika perlu supaya tidur anak-anak tidak terganggu.

 

3. Bekerjasama

Penting untuk anda berbincang dan merancang strategi tidur anak anda bersama pasangan anda. Bekerjasama dan lakukan secara konsisten apa yang telah dirancang. Jika hanya satu pihak sahaja yang berusaha untuk memastikan anak tidur dengan baik, sedang satu pihak lagi hanya memerhati, kemungkinan besar rancangan tidak akan Berjaya kerana pasangan yang tidak terlibat akan lebih memberi muka kepada anak-anak.

Selain pasangan, sertakan sekali anak-anak anda sebagai pasukan anda. Terangkan kepada anak anda rancangan anda jika dia telah cukup dewasa untuk faham. Bagi anak yang masih kecil, penerangan boleh dibuat dalam bentuk gambar atau jadual. Langkah ini akan menjadikan anak anda bersedia.

 

4. Biasakan dengan rutin

Kajian mendapati, rutin tidur yang konsisten membantu anak yang ada masalah tidur yang sederhana. Ia membantu anak anda menjadi mengantuk, seperti mana orang dewasa terlelap apabila membaca buku. Ia akan menjadikan anak anda serasi dengan tempat tidurnya dengan perasaan senang, selamat dan selesa.

Tidak ada satu rutin yang sesuai untuk semua kanak-kanak, maka pilihlah rutin yang sesuai dengan anak anda disamping perkara-perkara yang perlu dilakukan sebelum tidur seperti memberus gigi, membersihkan diri, minum air dan membaca doa sebelum tidur. Apapun rutin yang anda ingin lakukan, pastikan ianya tidak lebih daripada 30 minit.

 

5. Gabi (supper) sebelum tidur

Kanak-kanak memerlukan sekurang-kurangnya 3 hidangan sehari untuk memastikan mereka dalam keadaan kenyang. Maka sedikit makanan sebelum tidur dapat memastikan mereka kekal kenyang semasa tidur (tidaklah terjaga tengah malam mencari nasi). Berikan makanan yang sihat seperti buah-buahan atau biskut. Tetapi jangan terlalu banyak sehingga terlalu kenyang yang boleh mengganggu tidur mereka.

 

6. Pakaian dan suhu bilik.

Semua orang perlukan tempat tidur yang selesa dan tidak semestinya sejuk. Biasanya diwaktu malam suhu menjadi lebih sejuk, jadi pakaikan anak-anak anda pakaian yang sesuai. Ini kerana kanak-kanak biasanya akan menendang selimut mereka semasa tidur. Jadi apabila mereka berpakaian lengkap, walaupun diluar selimut, mereka tidak akan kesejukan. Dicuaca panas, pastikan pakaian yang dipakai bersesuaian iaitu lebih longgar dan nipis.

 

7. Suasana tidur

Pastikan suasana tempat tidur gelap dan sunyi. Jika anak anda tidak suka gelap, anda boleh pasang lampu tidur, ataupun biarkan lampu di ruang tamu atau dapur menyala dan biarkan pintu bilik sedikit terbuka.

 

8. Barangan yang memberi rasa selamat.

Waktu tidur ertinya waktu berpisah dengan anda, jadi anda boleh berikan barangan yang menjadikan anak anda berasa selamat contohnya patung beruang, bantal peluk, mainan lembut yang boleh menemami anak anda. Ia boleh membantu anak anda untuk tidur dengan baik.

 

9. Satu perkara akhir

Anak anda akan sentiasa meminta satu perkara  terakhir sebelum tidur, contohnya nak baca satu cerita lagi, nak minum air, nak ke tandas, nak mandi dan bermacam-macam permintaan yang lain. Permintaan tersebut adalah untuk menangguhkan waktu tidur. Maka disini anda perlu bertegas untuk tidak melayan kesemua permintaan terakhir mereka.

Jika anak anda terjaga, anda tidak perlu bersuara, hanya pimpin anak anda masuk semula ke tempat tidurnya dan baringkan dia semula. Teguran atau melayan permintaan anak anda hanya akan mengaktifkan semula anak anda.

 

Kesimpulan

Kesimpulannya, lakukanlah rancangan anda dengan konsisten dan bekerjasamalah dengan pasangan anda bagi memastikan anak anda tidur pada masanya dan bangun pada masanya. Ajarkan anak anda doa sebelum tidur dan doa bangun tidur. Selain itu, anda juga boleh mengamalkan doa untuk memudahkan tidur.

Semoga Bermanfaat.

Kesan Teknologi Kepada Perkembangan Anak Kecil: Baik atau Buruk?

Kesan Teknologi kepada Perkembangan Anak Kecil: Baik atau Buruk?

Hampir setiap ibubapa moden memberi anak kecil mereka tablet atau telefon pintar (smartphone) sebagai hiburan untuk beberapa ketika. Peranti ini menjadi pilihan ibubapa kerana ia kecil dan mudah dibawa dan tidak begitu berbahaya apabila diberi kepada anak kecil sekali-sekala. Tapi jika diberikan kerap kepada anak kecil, adakah ia boleh menganggu perkembangan anak kecil anda?

 

Perkembangan Bertutur (Bercakap)

Satu dapatan kajian baharu pada 2017 oleh Pediatrics Society Meeting menemui satu hubungkait. Kajian dijalankan kepada 900 kanak-kanak menggunakan data laporan ibubapa tentang tempoh anak mereka melayari peranti (masa skrin). Ibubapa melaporkan berapa lamakah masa yang mereka berikan kepada anak mereka yang berusia 18 bulan untuk menggunakan peranti

Kemudian, pengkaji membuat penilaian terhadap perkembangan kanak-kanak ini. Menggunakan maklumat yang diterima daripada ibubapa, mendapati 20% daripada anak-anak ini mendapat hampir 30 minit masa skrin setiap hari. Apabila ada sesetengah keluarga yang memberikan masa skrin yang lebih daripada 30 minit, kebarangkalian untuk anak ini terdedah kepada speech delay (lambat bercakap) adalah hampir 50%.

Selain itu, pengkaji Dr Catherine Birken turut risau dengan hasil dapatan ini dan menggesa ibubapa untuk berhati-hati. Kajian ini masih perlu kepada kajian lanjut untuk mendapatkan hasil yang lebih tepat. Menariknya, hasil kajian ini hanya menemui hubungkait antara masa skrin dengan perkembangan pertuturan, tidak pada perkembangan yang lain.

 

Interaksi keluarga

Satu kebimbangan para doktor terhadap anak kecil dan teknologi adalah interaksi mereka dengan orang lain. Bayi dan kanak-kanak yang berumur bawah 3 tahun belajar dengan cara meniru orang lain. Oleh yang demikian, teknologi boleh mengganggu masa anak kecil ini memerhati dan meniru orang lain, yang menjadi penyebab speech delay.

Tambahan lagi, masa skrin juga boleh mengganggu waktu mengeratkan hubungan antara anak kecil dengan ahli keluarga yang lain. Apabila masa yang ada digunakan untuk melayari peranti, sungguhpun untuk aplikasi pendidikan, mereka lebih banyak masa bersama peranti berbanding bersama ahli keluarga, adakalanya mereka akan bergaduh kerana berebut untuk menggunakan peranti pintar. Peranti menjadi lebih rapat berbanding ahli keluarga.

Selain daripada itu, penggunaan tablet dan telefon pintar oleh ibubapa juga mengganggu waktu mengeratkan hubungan antara ibubapa dengan anak mereka. Dalam satu kajian kecil yang diterbitkan oleh American Academy of Pediatrics, membuat kajian terhadap 55 waris di restoran.

Kajian mendapati, 70% daripada waris anak-anak ini menggunakan telefon pintar semasa makan bersama dengan anak-anak mereka. Pengkaji juga memerhatikan reaksi kedua-dua pihak (waris dan anak kecil). Mereka mendapati anak-anak lebih cenderung untuk membuat aktiviti sendiri atau membuat kacau untuk mendapatkan perhatian. Di pihak waris, mereka lebih cenderung untuk bertindak kasar terhadap anak-anak kecil ini.

Orang dewasa sepatutnya perlu mengurangkan masa dengan peranti mereka terutamanya apabila bersama dengan anak-anak mereka. Kanak-kanak sepatutnya perlu melakukan aktiviti sesama mereka secara fizikal dan bermain secara aktif, bukannya bermain dengan alatan teknologi. Walaupun masih banyak kajian yang perlu dijalankan untuk membuktikan kesan buruk teknologi kepada kanak-kanak, namun kita masih perlu berwaspada dan peka.

 

Teknologi dalam Pendidikan

Diperingkat ini, mungkin ibubapa sudah mula risau untuk menggunakan teknologi dalam kelas atau mungkin dirumah sebagai medium pendidikan. Beberapa tahun kebelakangan ini, kajian mendapati penggunaan teknologi dalam pendidikan memang membantu pembelajaran anak-anak. Teknologi menyediakan bahan yang berwarna-warni, imej menarik dan interaksi yang kanak-kanak suka.

Pada tahun 2012, satu kajian kecil yang dijalankan di Maine terhadap pelajar tadika menunjukkan peningkatan yang cepat dalam literasi apabila menggunakan iPad. Kajian ini dijalankan terhadap 16 kelas tadika, iaitu seramai 129 orang pelajar menggunakan iPad sebagai alatan bantu belajar. Manakala selebihnya belajar menggunakan kaedah tradisional.

Selepas 9 minggu, pelajar yang menggunakan iPad mendapat skor yang lebih tinggi dalam ujian literasi berbanding pelajar yang menggunakan kaedah tradisional.

Kuncinya disini adalah, kanak-kanak ini menggunakan teknologi pendidikan secara khusus untuk meningkatkan kemahiran mereka. Tambahan pula, kemahiran asas bertutur dan skil motor kanak-kanak ini telah berkembang dan telah bersedia. Maka, penggunaan teknologi diusia ini dapat membantu mereka belajar dengan lebih efektif terutamanya anak-anak yang jenis Visual.

Dalam masa yang sama, ibubapa dan guru masih juga perlu berhati-hati untuk tidak memberi peranti kepada kanak-kanak ini sebagai penenang atau hiburan. Tindakan memberi masa skrin tanpa kawalan masih boleh memberi kesan terhadap interaksi dan kemesraan sesame ahli keluarga.

 

Kesimpulan

Kesimpulannya, kanak-kanak perlu dijauhkan daripada teknologi supaya mereka boleh berinteraksi dengan ahli keluarga dan bermain secara aktif dengan lebih baik. Apabila mereka sudah bersekolah, mereka boleh mendapat manfaat daripada penggunaan teknologi dalam pembelajaran kerana di umur tersebut mereka sudah bersedia. Namun jika diberi terlalu awal, kajian menunjukkan perkembangan mereka akan terganggu. Ahli keluarga juga perlu lebih banyak meninggalkan peranti mereka dan gunakan masa tersebut dengan berkualiti untuk bersama ahli keluarga yang lain. Dengan itu, hubungan kekeluargaan akan lebih erat dan masing-masing boleh meneroka cara menggunakan masa yang berkualiti.

Rujukan asal